Wednesday, 23 December 2015

Násznép-barlang a Naszályban / A cave in the Naszály

Násznép-barlang

A legenda szerint ebbe - a Naszály északi oldalában található - barlangba menekült a környékbeli falvak népe lagzit ülni, mikor a törökök hirtelenjében megjelentek s megzavarták az eseményeket.
Ennek emlékére most én is eljártam a táncot odabent, a denevérek guanója és a nyirkos barlangi klíma igazi csúszdaparkot alakított ki bent.

As the legend goes, a wedding party was held in this cave when the guests fled to here from a Turkish attack a long long time ago. The cave is located in the northern slopes of the Naszály and is the largest one open for public in this mountain. 
Although not a wedding one, but i also performed a dance as the damp climate and the bat guano build up the most slippery ground inside. 

Násznép-barlang

Násznép-barlang

Csak utólag, mikor valaki megkérdezte, nem félt-e a kutya, jöttem rá, hogy Ruby valószínűleg nem csak a magasat, a mélyet is szereti... Mindenesetre jól elfoglalta magát a fejlámpák fényével, és láthatóan még a csúszkálást is élvezte. 

A few days after our visit somebody asked me if Ruby was afraid in the cave and that was the point when i realized that most probably my dog loves depths just as much as she loves heights... She was all busy with chasing flashlight anyway. :)

Násznép-barlang


Ez a barlang denevérek népszerű telelőhelye, igyekeztünk is minél kevesebbet zaklatni őket. 
The cave is a popular winter refuge for bats and we did try to bother them as little as we just could. 

Násznép-barlang

A barlangról bővebben: http://foldalatt.hu/cserhat-matra/nasznep-barlang/
More info on the above link (sorry, it's Hungarian only). 

No comments:

Post a Comment