Sunday, 28 February 2016

Nagy csalán (Urtica dioica)

Semmi másra nem jó ez az enyhe tél, mint hogy minden évben kicsivel előbb lehessen meginni az első csalánteát. Tavaly egészen március 20-ig vártam vele, idén előrehoztuk februárra a kezdést, mert ma (végre, végre, végre!) kimentünk futni, és láttuk, hogy néhol már előbújtak az első csalánhajtások. "Ó, ez még zsenge, nem csíp..." - DE. De már késő. Mindegy, kemény vagyok, csak ma nem írok túl sokat, mert zsibbadnak az ujjbegyeim a billentyűzetet tapizva. :) 

Nézzük, mire jó (amellett, hogy reggelire)!


csalán
(Még kicsi) nagy csalán

NAGY CSALÁN (Urtica dioica)

Felhasználható: lomblevele, hajtása, gyökere
Gyűjthető: egész évben
Elkészítése: forrázva (gyökere főzve)
Hatása:

  • vér- és vesetisztító
  • vitamintartalmú (A, B, C, K, U) - régen skorbut ellen használták
  • sok benne a vas
  • reumát enyhítő
  • vízhajtó
  • gyulladáscsökkentő
  • immunerősítő, allergiák, vírusok, baktériumok ellen véd
  • csökkenti a vércukorszintet
  • gyomorbajokra is ajánlják
  • ha valaki nem jár árokpartokon, akkor az ő számára a csalánnak bukszaösszehúzó hatása is van - jelenleg aranyárban mérik a bio webáruházakban
Nem szabad túl kitartóan inni, mert vizelethajtó hatása miatt kiüríti az emberből a káliumot. 

Tavaly kipróbáltam a rohasztott csalánt öntöző tápoldatként a frissen kiültetett paradicsompalántákra, és nagyon szépen bevált, táplálja, erősíti a növényeket. Sok dolog nincs vele: jó sok csalánt egy vödörbe kell tenni, vízzel leönteni, és úgy 10 napig állni hagyni, néha kicsit megkavarva. Annyira büdös lesz, hogy a közelében megmaradni nem lehet. Fontos, hogy a keletkező trutyi ne töményen kerüljön ki a növények földjére, hanem kb. 10x-es hígításban, és ne nagyon érjen leveleket, hanem csak öntözzünk vele. 

Jajj, és nehogy elfelejtsem: népi neve mifelénk: csóvány. Akkor mostmár mindenkinek megvan, miért csóványos a Csóványos? :)