Tuesday, 12 May 2015

Dandelion syrup / Pitypangszörp

I read about a dozen descriptions of how to make dandelion syrup and i finally prepared my version simply from what i remembered. My synthesized, proven recipe is as follows.

Vagy egy tucat leírást elolvastam a pitypangszörp készítéséről, és végül a saját verziómat abból készítettem el, ami mindezekből a fejemben megmaradt. Ez az összegyúrt, ámde bizonyított recept a következő.

1. Pick 3-400 dandelion flower heads in a sunny morning, while they are still open. It will take a while so you might want to hire a helping hand (nose). **Szedj 3-400 kinyílt virágfejet (napközben, mert délutánra becsukódnak). Eltart egy ideig, úgyhogy szerezhetsz segítséget is.

Dandelion
"Quality control passed OK"

2. Cut the bitter part off as shown. **Vágd le a keserű részt, ahogy a képen is látod. 

Dandelion syrup pitypangszörp


3. Bring to boil in a dish with only as much water as you need to cover the flowers. Simmer lightly for a minute then turn the cooker off and let the stuff slowly cool down. You might even put it in the fridge to soak for a day. **Öntsd fel a virágokat annyi vízzel, hogy épp csak ellepje. Lassan forrald fel, de egy perc múlva már kapcsolhatod is le. Hagyd kihűlni. Akár egy napra hűtőbe is teheted tovább ázni. 

Dandelion syrup pitypangszörp


4. Drain your mixture. Flowers can hold a lot of water, press them firmly. **Szűrd le. A virágok egy csomó levet magukba isznak, érdemes azokat is kinyomkodni. 

Dandelion syrup pitypangszörp


5. Give about 9 g sugar to each 10 ml liquid. Slowly, without using a lid, bring your syrup to 'just about to boil' temperatue again. Cook it for an hour or so. Keep stirring it frequently. **Minden 10 ml léhez adj 9 g cukrot. Fedő nélkül melegítsd "majdnem forr"-ásig, és főzd így egy órát (épp csak gyöngyözzön), közben gyakran kevergetve. 

Dandelion syrup pitypangszörp


6. I let it cool down and simply put it in the fridge. I wasn't patient enough to do the whole proper canning method, for this syrup hadn't last longer than a week when i had prepared some last time... **Nekem nem volt türelmem dunsztolgatni, egyszerűen hűtőbe tettem. Múltkor sem tartott egy hétnél tovább... 

Dandelion syrup pitypangszörp


PS. The following are things you'd miss if you just walked into a store and pick a bottle of any brand syrup instead. Because preparing any homemade stuff is also preserving your moments and this might be even more important... 

Ui.: Néhány dolog alább, amit kihagysz, ha csak besétálsz a boltba és leveszel egy akármilyen szörpöt a polcról. Mert bármi saját kezűt készíteni olyan, mintha az életed pillanatait is felraknád a kamrapolcra. És ez talán még lényegesebb is... 

Found this skull on the meadow while picking dandelion flowers

Ruby border collie
Exceptional moments of stillness with Ruby

No comments:

Post a Comment