Wednesday 14 October 2015

Új vadászati törvény / New hunting laws

Írtam korábban a vadászokkal fennálló konfliktusunkról. Ma örömmel olvasom, hogy végre észrevette a t. törvényalkotó is: léteznek olyan kutyák is, amik nem vadűzéssel ütik el minden idejüket, hanem simán csak együtt élnek az emberrel, aki mondjuk néha kirándul a naaagy közös szentkorona-földbirtokon.
A mostani törvény csak a felismerhető jellel ellátott vadászkutyáknak és vakvezető kutyáknak biztosít extra védelmet, őket nem szabad lelőni. Az új tervezet melléjük venné a mentő-, jelző-, rokkantsegítő és terápiás kutyákat is.
Ez jó. De azért a gyakorlati kivitelezésre kíváncsi vagyok. És arra is, hogy miként csapódik majd le az a remek cél, hogy az országot még nagyobb vadászkánaánná kívánják tenni, ahol majd vígan csilingel be a költségvetésbe mindenféle befolyásos külföldi befektető csoportok sok millió forintja
a megnövekvő bérvadászati lehetőségek közvetett hatása-ként. 
Halleluja, csakhogy. Pénz beszél, a kutya meg ugat. Míg le nem lövik.
A teljes cikk az indexen.



A new hunting law in Hungary is going to protect rescue, guard and therapy dogs (beside hunting and guide dogs, which have already been handled as special canines by the law). I am so happy about the changes. My only concern is how this is going to happen in practice if, at the same time, attracting more and more damn rich "investors" (read: hobby hunters) into the country is declared to be the main goal of the new regulations. Maybe life is just like a local saying that goes like this: dogs may bark, but money talks. 

No comments:

Post a Comment