Sunday 24 January 2016

Oltári fagyos Börzsöny-kör / Frosty round trip in the Börzsöny

Most szombat hajnalra jósolták a leghidegebbet, és Nógrádban rendre -15, -20 fokok voltak. Itthon ugyan csak -11 ºC volt... Bíztam a jó fényekben, ezért 8:00-ra már fenn is voltunk Királyréten, és a Bajdázói-tó mellett rögtön fetrengtünk is egy sort, míg sikerült végre "csillagos" napot fényképeznem.

This Saturday brought severe frost, some parts of Nógrád county froze into -15, -20 ºC cold by dawn. By 8 o'clock we were in Királyrét hunting the great lights of the golden hour. 

Napkelte fagyban, Börzsöny
A Bajdázó melletti rét / Meadow near the Bajdázó Quarry
Szóval így kezdődött. A korán indulás miatt aztán az egész Suta-berki-nyiladék aranyban úszott. 

Börzsöny
Röntgen / X-ray
Hétközben esett egy kis friss hó, és nem jártak még sokan előttünk az erdőben, így mindenféle nyomokat találtunk. A legfurább ez a repülőrajtot vett, békaterpesz féle valami volt, amire a nagy karmok alapján azt tippelném, hogy borzé. Pár éve egyszer Berkenye felé sikerült meglepnünk egyet egy susnyásabb részen, de sem előtte, sem azóta nem találkozunk borzzal. Most is a magosfás nyomhatározóból kellett puskáznom.
Érdekes helyi vonatkozású mondatot találtam a Brehmben a borzról:

"Legújabb észleletek szerint 1927-ben a Börzsönyi hegység keleti peremén feltűnő gyakori lett a borz, s különösen Borsosberény, Diósjenő, Nógrád és Szokolya községek lakói sokat panaszkodtak a kukorica földeken véghezvitt érzékeny kártevései miatt."

With the help of a little fresh snow and less tourists during the past weekdays, we were lucky enough to find many footprints in the morning. The most unique of them were these badger-like ones, but I still don't understand the stange angle of the feet. I know there are badgers in the Börzsöny, we've already seen one in the woods near Berkenye a few years ago, but I am not familiar with this species, so I had to check the pattern in a footpring guide. And while learning a little about badgers on the net, I found an interesting paragraph in Alfred Brehm's book about Diósjenő, Nógrád and Szokolya (all of them are neighbouring villages to Szendehely) having been stricken by huge badger colonies which caused severe damages in the nearby corn fields in 1927. 

Badger footprint

Persze járt arrafelé más is... Még a terepjárós erdészen vagy vadászon kívül is. 

Footprints
Na kinek van a legnagyobb lábnyoma? Ugye-ugye.
And who's got the biggest footprint? Well, well. 

A Bagoly-bükköt nagyon szeretem, ezen a szakaszon mindig találni valami érdekességet... 
Bagoly-bükk has always something interesting to offer...

Börzsöny

Most például azt fedeztük fel, hogy a gyalogúttól kicsit lejjebb a völgy felé, egy már benőtt és törmelékes erdészeti út mentén komoly műalkotás magasodik. Ez itt, kérem, a Börzsöny Steinmannja. :)

This time we discovered the Great Cairn of the Börzsöny, located a little off the track, beside an unused, bushy cart road. 

Börzsöny
Ezek szerint jó úton vagyunk / We must be on tha right track
Szeretjük, ha az árnyékaink is velünk jönnek kirándulni. :) A délutáni hóesés előtt be is zsebeltük a napi Nap-adagot.

We love it when our shadows come to hike with us. :) We had collected our daily sunlight before snow arrived that afternoon. 


Shadow of a dog
Ruby Shadow
Ez nem a tízezredik kutyás portré. Csak az eget és a felhőket akartam megmutatni. Az ilyesmi mindig feltölti az ember színtartalékait. Hát a kutya beleült, csak nem zavarhattam el onnan. :)

And this one only intends to show the bright sky and fluffy clouds... You just can't chase away a posing dog from your landscape photo, can you?! :)

Börzsöny, Égés-tető
Égés-tető / 'Burning Peak'
851 m
(a.k.a. Ruby photobombing my landscape)
Csóványoson most nem időztünk nagyon sokat, ahhoz túl hideg és szeles volt az idő. Az Alacsony-Tátra foltokban még talán látszott, de keleti és északi irányban kifejezetten párás volt a levegő. A lenti kép azért is érdekes, mert NHH felé futó gerinc jobbján leszaladó völgyeket készültünk keresztezni az Oltár-kő felé. Miután lent, a torony szélárnyékában kiolvaszottam kicsit az orromat a forró tea gőzében.

Csóványos was terribly cold and windy so we weren't lingering in the lookour for too long. There was not much of a scenery even - to the north and east the air was too humid to see anything in the distance. I just took a quick shot and headed down, back to NHH, following the gulches to right of the main ridge in the photo below. After I had thawed up my nose downstairs with the steam of my tea.

Börzsöny, Csóványos
Kilátás a Csóványosról / View from tle lookout tower on Csóványos
Börzsöny
Drótágú fa / The tree which grew a wire branch
Börzsöny
I believe I can fly...
Börzsöny
Jössz már?! / You comin'?
Börzsöny
Szédítő / Dizzy
Börzsöny
Kilátás a nyugati Börzsönyre / The Western Börzsöny in the background
Börzsöny jégkár
Jég- és szélkárok / Damages by ice and wind
Oltár-kő, Börzsöny
Oltár-kő / Altar Stone
Nagy-Hideg-hegyet a zajokból feltételezett hatalmas embertömeg okán most kihagytuk. Hiába, nem lehet minden nap karácsony... :) Ja igen, ezt még itt nem is meséltem: december 24-én Kóspallagról felnéztünk Nagy-Hidegre - mégiscsak kellemesebb nappali időtöltés, mint egész nap takarítani meg főzni meg az este miatt kiidegelődeni. Ezt rajtunk kívül még egy bringás gondolta így, akivel a menedékháznál találkoztunk, de neki nem lehetett túl jó napja, mert még Ruby sem bírta megszelidíteni. Reméljük, azóta barátságosabb hangulatban van!

Így is elkövettük azt a hibát, hogy lefelé a kék keresztet választottam, mert nem akartam ugyanazon az úton menni, mint amin feljöttünk, a Taxi-nyiladék meg kicsit unalmas és turistákban sűrű is ilyenkor. Nos, a kék kereszt még sűrűbb... egy csomóan feljönnek kocsival a II. parkolóig valami 1000 Ft-ért, és innen "túráznak" kb. 3 km-t fel a házig. Persze legalább a háznak van forgalma ilyenkor, nyilván a babgulyás 75%-a ilyenkor kel el. :)

On our way back we skipped NHH, there were to many too loud people up there. I cannot always be as lucky as I was at Christmas... on 24th December - to avoid any traditional cleaning-cooking-preparing craze topped with a nervous breakdown by the end of the day - we walked up to Nagy-Hideg-hegy from Kóspallag. Except for a grumpy biker we were the only ones on the hill... 

Despite of all my precautiosness, I made a mistake when choosing our track down. The blue + turned out to be the most walked path by all those 'hikers' who pay and drive up to Parking lot 2. Anyway, at least the NHH house can make a little profit from them, when all that crowd is buying their legendary goulash after their big hike from the parking lot 3 kms below. :)

Börzsöny
Van egy gyorsabb út is lefelé / There's a faster way down... 
Demény után szabadon: "Mindenki velem játszik. Alap." :D/
You can't go past us without playing with Ruby. That's essential. 
A parkoló után rendeződött a népsűrűség, és nyugodtan téblábolhattunk a befagyott Vasfazék-patakon.
Below the parking lot, population density got back to normal and we were free to hover around on the frozen creek. 
Börzsöny
Nagy-Vasfazék-patak / Big Iron Pot Creek
Börzsöny
Nagy-Vasfazék-patak kis vízeséssel/ Big Iron Pot Creek with small cascades
Börzsöny
Ehhez a képhez nagyjából a patakra kellett feküdnöm, remélem, tetszik! :)
I took this lying on the frozen creek, hope you like it! :)
A régi vasúti nyomvonal mentén még egy jó kis menedéket is találtunk, ideális hobbit-éjszakázóhely, bár ez már elég közel van Királyréthez. No majd egyszer kipróbáljuk.

There's a new shelter along the railway track, an ideal hobbit hole to spend the night in, althought it is critically close to Királyrét - or we'll see.

Börzsöny
Menedék / Shelter

Útvonal/Track: Királyrét - Suta-berki-nyiladék - Bagoly-bükk - Égés-tető - Csóványos - Oltár-kő - Rakodó - Vasfazék-völgy - Királyrét
Idő/Duration: 8 h
Táv/Distance: 20,4 km



Displaying nikee.png

No comments:

Post a Comment